Allmänt

Kaustiksoda - Mums!

2016-05-04 10:52 #0 av: Staffan

Används som rengögringsmedel, propplösare. Används vid tillverkning av bl.a salta pinnar, papper och tvål. Det starkast basiska ämnet.

Vi tar det igen:

"Används som rengögringsmedel, propplösare. Används vid tillverkning av bl.a salta pinnar, papper och tvål. Det starkast basiska ämnet."

» Här står det att läsa

Salta pinnar? Really? Salta pinnar? Wtf...

// Staffan

Anmäl
2016-05-04 11:16 #1 av: Myrra

Tur att jag inte gillar salta pinnar känner jag!Kräks

Anmäl
2016-05-04 11:54 #2 av: Marinas Mix

NyttigtKräks

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärdinna på Pärlpyssel & Pyssel  *Min blogg*

Anmäl
2016-05-04 12:32 #3 av: Davbjo

Allt är kemikalier och allt är en fråga om dosering. Vilka användningsområden vi hittat för en kemikalie i en koncentration säger inget om hur det agerar eller verkar vid andra koncentrationer och i andra produktioner.

Natriumhydroxid har ett E-nummer och är godkänt för konsumtion. Tittar vi på andra ämnen kan vi titta på formaldehyd, som används vid bland annat lim-tillverkning, men det förekommer också naturligt i extremt många produkter, som exempelvis päron.

Att peka på en kemikalie och dra ett rakt streck mellan en produktion och en annan blir bara fånigt.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl
2016-05-04 12:54 #4 av: Staffan

#3 Davbjo

> Att peka på en kemikalie och dra ett rakt streck mellan 
> en produktion och en annan blir bara fånigt.

Okej, då ber jag om ursäkt för mitt försök att posta roligt innehåll hit till bloggen.

// Staffan

Anmäl
2016-05-04 13:23 #5 av: Davbjo

#4: Se #1 och #2 för ett klargörande i hur sådant mottags, jag debatterar seriösa åsikter om detta nästan dagligen, och det är väl spridda missuppfattningar det handlar om. Sedan att jag uppfattat dig som mer kritiskt lagd hjälper ju inte när läsarna helt enkelt inte vet vad det handlar om utan istället cementerar sin dåliga koll på grundläggande kemi. :)

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl
2016-05-04 13:36 #6 av: Staffan

Visst, jag ser din poäng Davbjo... :)

Tänkte inte så långt utan mest att alla borde förstå att det inte kan vara speciellt farligt om det används för tillverkning av salta pinnar. Men du har säkert mer erfarenhet av debatt kring kemi i livsmedelsfrågor. Jag har ingen alls. Däremot hade jag experimentlådan "Den lilla kemisten" när jag var liten... :)  

// Staffan

Anmäl
2016-05-04 14:20 #7 av: Emo

https://sv.wikipedia.org/wiki/Natriumhydroxid

Jag kollade här eftersom jag ville få fram en artikel om hur potatis skalas med kaustiksoda och sedan blandas (neutraliseras) med saltsyra för att få saltat vatten att koka potatisen i, men jag hittade bara detta med en beskrivning på hur kaustiksoda används bland annat i matlagning och i livsmedel.

Jag reagerade också likadant som Davbjo. Missuppfattningar är så vanliga. Senast hörde jag något liknande i lokalradion.

Citat från Wikipedia:  "Som livsmedelstillsats har det
E-nummer E 524."
  
Vissa tror att allt som har ett "äckligt" E-nummer är
något konstgjort medel, som blandas i maten.

Medarbetare på Pärlpyssel och Pyssel
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo
, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2016-05-04 19:39 #8 av: Farwuq

Ett exempel: E300 är askorbinsyra dvs. vitamin C.
 Här är en hel lista: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sok-e-nummer/

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2016-05-04 19:40 #9 av: Farwuq

Men ... respekt har jag för kaustiksoda, det är helt klart.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2016-05-04 22:29 #10 av: Ikajo

Är inte det, typ, bakpulver...?

//Sofia - Sajtvärd på Feminism iFokus
Officiell titel: Professionell Skrivare
Du kan läsa text skriven av mig här

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.